Braiga Bloggen

recept - pyssel - tips

Mörk chokladtårta med hallonvisp, chokladkräm och ganache

Publicerad 2014-10-22 08:41:21 i Bakning,

Höll ju nästan på att glömma skriva om den tredje tårtan till spikningen. Det var denna chokladdröm.


Tårtan består av saftiga chokladbottnar fyllda med hallonvisp och en härlig chokladkräm. Tårtan är sedan täckt med chokladganache och dekorerad med grädde och hallon. 
Receptet är lånat rakt av från:
http://matmedmera.eu/chokladtarta-med-hallon-och-ganache/

Den enda skillnaden jag gjorde var att dubbla ganache receptet då jag tyckte att det blev lite snålt. För övrigt tycker jag att det var en fördel att täcka tårtan i två omgångar d.v.s först ett lager ganache som fick stelna i kylen och sedan ett till. Är mycket nöjd med smaken på tårtan!

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Ingredienser:

en springform om 26 cm i diametern

Chokladkaka till tårtbotten

  • 225 g smör
  • 2 ½ dl farinsocker
  • 4 äggulor
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 ½ dl mjölk
  • 100 g  mörk choklad
  • 4 dl mjöl
  • 1 ½ tsk bakpulver
  • 2 msk kakao
  • 4 äggvitor

Chokladkräm

  • 2 msk starkt bryggt kaffe
  • 50 g  mörk choklad
  • 75 g smör
  • 60 g florsocker

Hallonvisp 

  • 3 dl grädde, 40%
  • 1dl hallon + några till dekoration
  • 3 msk florsocker

Ganaché

  • 50 g  mörk choklad
  • ½ dl vispgrädde
  • 2 msk strösocker

Utförande:

  • Smält chokladen i varm mjölk och låt svalna.
  • Vispa smör, vaniljsocker och socker pösigt, tillsätt ett ägg i taget. Lägg svalnat choklad och sedan sikta ner kakao, bakpulver och mjöl. Rör om försiktigt med en sked. Slutligen, tillsätt äggvitor hård vispade i blanda ner i smeten lätt med en sked.
  • Lägg blandningen i springform  klädd i bakplåtspapper, platta till och grädda på 160 ° C i cirka 50 minuter eller tills den är torr i mitten. Låt kakan svalna.
  • Smält chokladen, i ett vattenbad och häll i kaffe. Låt svalna helt och hålet. Vispa det mjuka smör med strösocker och tillsätt den kalla chokladen.
  • Vispa grädden (spara lite vitt grädde till garnering) och tillsätt hallon med socker.
  • Dela chokladkaka i 3 bottnar. Bredd chokladkräm på den första botten och  täck med andra. Bredd vidare på den andra botten hallonvisp och täck med sista botten.
  • Smält chokladen med grädde och socker till ganaché och bredd rund om hela tårtan. Ställ i kylen så att ganaché stelnar.
  • Spritsa vitt vispgrädde till rosetter och i varje tryck en hallon. Resten av hallon lägg i mitten.


Kommentarer

Postat av: Jenny

Publicerad 2014-10-22 09:08:44

Mums!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mamma till två pojkar (-08 och -12) och en flicka (-14)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela