Braiga Bloggen

recept - pyssel - tips

Moussetårta citron/blåbär/vitchoklad

Publicerad 2014-10-18 08:20:11 i Bakning,

Den andra tårtan till spikningen var denna moussetårta med blåbär och vitchoklad på en citronkladdkakebotten. Hade tänkt ta kort på tårtan när den var skuren i men hann inte med det :)

Citronkladdkakebotten
2 st citroner
3 ägg
4 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 dl vetemjöl
200g smör

Blåbärsmousse
250g blåbär
3/4dl socker
1 msk vatten
3 dl grädde

Vit chokladmousse
400g vit choklad
2 gelatinblad
7dl grädde

Gör så här
1. Riv citronskalet och pressa citronjuicen.
2. Smält smöret.
3. Vispa ägg och socker pösigt
4. Blanda äggsmeten med citronskal, citronjuice, smör och mjöl.
5. Häll smeten i en smord och mjölad form (ca 24cm i diameter).
6. Grädda i 150'C i ca 45 min.
Medan botten svalnar kan du förbereda blåbärsmousen.
7. Lägg gelatinbladen i blöt.
8. Koka blåbär, socker och vatten i några minuter och mixa sedan lite med stavmixer.
9. Lös gelatinbladen i blåbärspurén.
10. Vispa grädden.
11. När blåbärspurén svalnat vänd ned grädden till en jämn och fin mousse.
12. Häll moussen över den svalnade botten och stoppa in formen i frysen någon timme.
13. Nu är det dags för vit chokladmoussen, börja med att hacka den vita chokladen fint och lägga gelatinbladen i blöt.
14. Värm ca 2 dl av grädden och häll den över den smälta chokladen, tillsätt gelatinbladen och rör tills allt har löst sig.
15. Vispa resterande 5 dl grädde och vänd försiktigt ned i chokladsmeten till en jämn mousse.
16. Ta ut formen ur frysen och lossa tårtan försiktigt. Placera tårtan mitt i en lite större form (ca 28cm i diameter). 
17. Täck sedan tårtan med den vita chokladmoussen. Skaka formen och banka den lite lätt mot bänken för att få moussen att täcka kanten ordentligt och för att bli av med luftbubblor. In i frysen några timmar så den stelnar helt.
18. Ta fram ca 1 timme innan servering.


⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️



Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mamma till två pojkar (-08 och -12) och en flicka (-14)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela