Braiga Bloggen

recept - pyssel - tips

Kräfttårta - kladkakebotten med hallonmousse och vitchokladmousse

Publicerad 2014-09-14 22:27:59 i Allmänt,


Den här godingarna bjöd jag på på vår kräftskiva nyligen. Recept följer nedan.

Kladdkakebotten
Ingredienser: 
200 gram smält smör
4 ägg
5 dl socker
4 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
1 nypa  flingsalt
1 1/2 dl kakao
1 tsk bakpulver

Gör så här:
1. Starta ugnen på 200*C. Smält smöret.
2. Blanda alla ingredienser och rör om tills det är homogent
3. Klipp till bakplåtspapper i botten på en springform (24cm i diameter). Olja kanterna med smakfri olja.
4. Häll smeten i formen och fördela den jämt.
5. Grädda i ungefär 25-30 min

Hallonmousse 
Ingredienser: 
250 g frysta hallon
1 dl florsocker
100 g Philadelphia 
4 gelatinblad
3 dl grädde

Gör så här: 
6. Blötlägg gelatinbladen.
7. Koka upp de frysta hallonen och mosa dem (man kan sila bort fröna men jag föredrar att behålla dem).
8. Blanda lite av hallonmoset florsocker och Philadelphia.
9. Vispa grädden. 
10. Smält gelatinbladen i resten av hallonen, låt svalna lite och blanda samman de två hallonmoserna. 
11. Vänd försiktigt ned den vispade grädden.

12. När Kladdkakebotten svalnat, häll över hallonmoussen och placera formen i frysen.

Vit chokladmousse 
Ingredienser: 
2 gelatinblad
400 g vit choklad, fint hackad
7 dl grädde

Gör så här
13. Blötlägg gelatinbladen.
14. Hacka chokladen och lägg i en bunke.
15. Koka upp 2 dl av grädden och häll den över chokladen. Tillsätt gelatinbladen. Rör tills dess att chokladen och gelatinet är helt smälta.
16. Vispa upp resterande 5 dl grädde och vänd försiktigt ner i den chokladblandningen.

17. Ta ut kakan ur frysen och lossa kakan ur formen, placera kakan i en större form (jag använde en springform med ca 28cm diameter).
18. Häll vitchokladmoussen över kakan så att den täcker hela kakan och skaka ordentligt så att den även täcker sidorna. 
19. Jämna till ytan och in i frysen (minst 2-3 timmar men går kanon att ha längre)
20. Kakan bör stå i rumstemp i minst 30 min innan servering eller i kyl i någon timme. 

Dekorationer är färska hallon runt om och marsipankräftor.

  
Inspirationen till tårtan fick jag i Facebook gruppen KAKBURKEN, hittar inte den länken nu men det är en riktigt härlig grupp med mycket inspiration!

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

Kommentarer

Postat av: Hilda

Publicerad 2014-09-15 10:07:20

Alltså homogent! Jag gillar ordvalet ;)

Svar: Höhö, är man kemist så är man. ;)
Frida W

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Mamma till två pojkar (-08 och -12) och en flicka (-14)

Till bloggens startsida

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela